Interior Featured


Bow Quarters

© Luke White
Client
Private
Location
Bow, London
Year
2012
Status
Completed

Gallery

The Blurb

Bow Quarters is a beautiful seven-acre Grade-II listed residential development set within the historic site of the converted Bryant and May matchbox factory. The site is separated from the Olympic Park by the Blackwall Tunnel.

The proposal required ingenious, almost ‘Rubik-cube like’, solutions to meet the ambitious programmatic brief of the client – to convert a mezzanine apartment to a two-bedroom apartment while responding to the challenging structural constraints. Studio Verve arrived at a design solution which not only provided a dramatic sequence of spatial experiences within the walls and high industrial windows of the original factory, but also met the requirements of the client’s brief.

The entire interior, including the existing mezzanine structure, was completely gutted and reinstated with a new mezzanine structure to take advantage of the high-volume industrial space. A feature Ipe timber fin wall bisects the volume, with an oak staircase leading one up to the mezzanine bedroom where a frameless glass balustrade overlooks the dramatic double-height lounge and dining space below. A concealed door is created within the fin wall and that leads into the ground floor bedroom, bathroom and media/storage utility area. A full-height bookshelf separates the cloak cabinet space and kitchen from the main lounge looking onto the original high industrial window.
The linearity of the timber fins contrast well against the exposed brick walls of the original factory and the new oak flooring. Feature micro-mosaic tiling is consistently used as both the backsplash to a lava black kitchen and to a bespoke hand basin, counter and bath. All the joinery was bespoke – designed to accommodate as much storage within the overall volume while providing a calm, well-detailed scheme.

The project was published in ArchDaily in April 2012:

ArchDaily – Bow Quarter