Holly Hill House

Client
Private
Location
Holly Hill, London
Year
2010
Status
Completed

Gallery

The Blurb

Holly Hill terrace forms part of a row of Grade-II listed houses located within th
e conservation area of Hampstead, London. The house was originally built in the 19th century as a 3-storey building with a steep retaining wall at the rear boundary. Our clients approached us to determine whether it is possible to work with the tight site and adapt the listed building to suit contemporary use.

One of the first discoveries we made was the glass lantern over the existing kitchen was not an original listed feature, but an addition made circa 1999. By replacing the pitched lantern with a flat rooflight, the kitchen roof could be converted into an outdoor terrace. With the proposed alteration, the rear windows will no longer be obscured by the 1m high lantern, allowing more daylight to enter the interiors and the 19th century facade to be appreciated in full.

By sharing our research and design intentions with planners, we helped the clients establish the original building footprint and identify recent additions which can be removed, so as to introduce en-suite shower / WC facilities on the first floor and a terrace extension by the hill.

Holly Hill terrace forms part of a row of Grade-II listed houses located within the conservation area of Hampstead, London. The house was originally built in the 19th century as a 3-storey building with a steep retaining wall at the rear boundary. Our clients approached us to determine whether it is possible to work with the tight site and adapt the listed building to suit contemporary use.

One of the first discoveries we made was the glass lantern over the existing kitchen was not an original listed feature, but an addition made circa 1999. By replacing the pitched lantern with a flat rooflight, the kitchen roof could be converted into an outdoor terrace. With the proposed alteration, the rear windows will no longer be obscured by the 1m high lantern, allowing more daylight to enter the interiors and the 19th century facade to be appreciated in full.

By sharing our research and design intentions with planners, we helped the clients establish the original building footprint and identify recent additions which can be removed, so as to introduce en-suite shower / WC facilities on the first floor and a terrace extension by the hill.