The Cloisters

Client
Private
Architects
Bayswater, London
Year
2015
Status
Completed

Gallery

The Blurb

The Cloisters has been longlisted for Don’t Move Improve 2016 Awards!

Rich in materials, colours and art works; this ageing maisonette has been completely transformed into a triplex with amazing tectonic spaces to accommodate a young couple and their busy live/work lifestyle.

The property was a three-bedroom maisonette located on Salem Road in Bayswater. The interiors were in dire need of a complete overhaul with its creeping age and inherently poor layout. The three bedrooms were previously shared amongst the owner and two lodgers.

With time, the owner wanted to convert the property into a completely bespoke triplex to accommodate one master bedroom with a generous walk-in wardrobe, two separate studies and space to entertain. This project demonstrates the versatility of changing the interior layout to accommodate changing needs of owners’ lifestyles over the lifetime of the property without having to move.

The interiors were partially gutted out to allow for an open-plan kitchen and dining whilst maintaining the split-level lounge backed onto floating bookshelves.

To maximise the ceiling height, a new mezzanine floor is carved out to provide for a separate study; with a slot window overlooking the dramatic three-storey stairwell. First floor ceilings were gutted out to allow for higher pitched ceiling heights into bedrooms and common hallways.

The feature central core; with weathered reclaimed timber cladding lends a tactile and soulful backdrop as one traverse between the different spaces and levels. This timber cladding wraps around the hovering mezzanine pod; besides housing utility rooms and cellars. The stairway is beautifully day lit by a series of skylights.

The richness of this timber panelling set against the deep blue walls; combined with bespoke designed joinery, fireplace and fittings make the apartment a joy to the senses as one traverses through.