Wilmer Place Mix-use Development

Location
Hackney, London
Year
2018
Status
Planning granted

The Blurb

Located to the north of Hackney, close to the Abney Park cemetery, the site consists of a series of three-storey high, street buildings with a dilapidated two-storey building facing onto Wilmer Place. The scheme serves to refurbish and restore the high street buildings to their former glory while improving the shopfront designs overall and to introduce various extensions throughout, to include a series of five new build, partly two- and partly three-storey townhouses. These townhouses, with their undulating pitched roofs, sit well on site, in line with the aesthetics of the surrounding butterfly roofs. They also echo the pitched roofs of the adjacent carpet factory. The dancing pitched roof of the townhouses serves to break up the scale of the original slab block by way of reinforcing a town-house aesthetic.
A well-landscaped podium is created to serve as the main entryway to almost all the flats above the commercial units. Grow-your-own vegetable garden plots are also proposed to reinforce a sense of community among the occupants.

Gallery